Citer Dongeng tapi betul Versi Melaka

Pada pagi yang sangat indah, angin mula bertiup menyelubungi alam semesta, matahari masih lagi lena dibuai waktu tapi aku sudah mulakan pagi ku dengan  senyuman dengan hati yang penuh berbunga bunga. tidak sabar rasanya untuk memulakan pengembaraanku ke tempat yang penuh bersejarah iaitu bandaraya Melaka.

***

mohon maaf pada semua! pendahuluan untuk entry kali nih sangat "dongeng"..aku sebenarnya terbawa bawa dengan mood fairytale anugerah skrin semalam.kihkihkih. dalam entry kali nih aku nak share pengalaman aku mengembara ke kota yang penuh dengan sejarah iaitu Melaka..sebelum tuh nih ah gambar untuk tatapan umum.


Selamat Datang Ke Melaka..

sebelum aku potpetpotpet..aku nak buat pengakuan.sebenarnya ini baru kali kedua aku ke melaka..first time dulu aku pergi melaka untuk trip kolej semester dua..sekarang dah habes belajar pon..korang kirelah sendiri berape lame dah aku tak ke sana..sadis sangat..so aku macam excited nak pergi sana..First place yang aku pergi..

1. Macau Gallery


Sekiranya korang merancang untuk melancong ke Macau tapi tak tahu macam nak mulakan aktiviti korang kat sana..korang jangan risau sebab Galeri macau nih menyediakan pelbagai maklumat berkenaan dengan Macau termasuklah sejarah ,adat budaya dan juga tempat tempat yang menarik untuk korang semua kunjungi.


Lokasi Galeri Macau cuma 10 minit dari bandaraya Melaka.
alamat : No.6, Bukit Feringgit, 75400 Melaka
Contact Number : 062869939

2.Stadthuys "Red Building"


Ramai giler orang time aku pergi nih..even cuaca tak menentu pon still ramai orang..time aku sampai tuh panas terik kot..semuaorang pakai spek hitam dengan topi yang macam macam jenis..and then, 30 minutes lepas tuh hujan pulak..semua orang sebok beli payung pulak..seperti biasalah..aku nih kalau pergi somewhere sure kene singgah kedai ole ole sebab nak carik Fridge magnet..


and i found this cute Fridge Magnet..so aku beli jer la..tambah lagi satu koleksi.

3. Pantai Klebang

Lucky me sebab ada ramai kawan kawan kat melaka..and i just wanna say thank you so much sebab habeskan masa korang dengan aku walau pon korang still lagi penat giler sebab baru habes kelas arituh.. thank you nami , cheq, aimi and  ecah.


Pantai klebang nih femes dengan Coconut Shake..ramai orang datang sini semata mata nak minum coconut shake yang Ummmph nih..


Alamat : Lot 130 Solok Kampung Bahagia Klebang Besar 75250 Melaka

The Journey was so great tapi timing tak kena because i went there on a holiday and there were so many people..crowded giler and one more thing, Weather! we cannot predict the weather kan..sometimes hujan and sometimes panas terik..tapi aku tetap enjoy.. yeeeehaaa!. Paalam guys... *paalam ( Good Bye in Tagalog ).
Citer Dongeng tapi betul Versi Melaka Citer Dongeng tapi betul Versi Melaka Reviewed by Luqman Zakaria on 11/11/2012 08:51:00 pm Rating: 5

76 comments:

  1. pergh. dh lama x minum coconut shake.. dekat 5 tahun lebih dh kot

    ReplyDelete
  2. wa..sy pun ke melaka kalau ada keperluan je. sbb melaka sgt panas..hihi..(org melaka, jgn marah ya..) sempat tak pergi kat muzium kapal selam tu? besar. masa sy pergi tu, tak buka lagi pada org ramai..tak boleh masuk dalam kapal selam tu. ambil gambar dari luar je..

    ReplyDelete
  3. coconut shake dah minum hari tu trip ke melaka...memg terbaik...

    ReplyDelete
  4. nak p melaka gak.....da lama tak jejak kaki kat sana...

    ReplyDelete
  5. teringin nk pi melaka.baru sekali p sana...

    ReplyDelete
  6. SO DONGENG IS ANUGERAH SKRIN LAA
    HAHAHAAH ;)

    OK THXS FOR THIS INFO..NEXT TRIP JNA IS MACAU HOPEFULLY ;)

    ReplyDelete
  7. Mawardiyunus : Uishh! lame benor tuh..cepat2 g pantai klebang..sekali rase sure nak lagi! haha

    ReplyDelete
  8. 4feet8 : y pergi melaka tuh pon bos suh g sebab nak familiarkan diridengantmpt2 yang biase tourist pergi

    ReplyDelete
  9. Fendy : best kan! nanti kalau pergi melaka nk pergi sana lagi la..hehe

    ReplyDelete
  10. Rapunzel Cikilolo : hehe! sedap tau nanti kalau g melaka boleh la rase!

    ReplyDelete
  11. Eimah siti ; pegi jgn xpergi kak..sy pon nih baru kali kedua pergi sana..

    ReplyDelete
  12. faa.rosli : belajar sane ek! mane ler kite tau!

    ReplyDelete
  13. Mizahhazel : kalau ade mase and rezeki boleh pergi lagi..heheh..sy pon baru second time pergi!

    ReplyDelete
  14. Jna marcello ; heheh! nak g macau ke nanti? xnk sponsor sy pergi sana ke? hahaha!

    ReplyDelete
  15. Lelaki ini : berjalan memang best tapi $$ cepat jer abes! haha

    ReplyDelete
  16. salam
    Salam kenal bro luqman.
    Nice post.suka la blog luqman.

    ReplyDelete
  17. Salam kenal jugak ..suke ke! kalau suke singgah lah selalu ..haha!

    ReplyDelete
  18. pernah masuk Melaka..pastu sesat dlm bandar..x jumpa cari tol keluar..huhu

    ReplyDelete
  19. cantik fm tuu....akak barru sekali sampai melaka..mmg nak ken g lagi nih...

    ReplyDelete
  20. melaka bandar paling bosan aku pernah g ..hahaha

    ReplyDelete
  21. best gak jenjalan cuti2 ni..tp poket kosong..hohoh

    ReplyDelete
  22. Cik Tie : haha! pening kan melaka..and paling x suke taffic light die..lame kot!

    ReplyDelete
  23. Izan Mama Mia : pergi jgn tak pergi..cuti2 nih boleh la pergi..,tapi for sure jem la..

    ReplyDelete
  24. Cikgu Ma : ye la cikgu..kalau jejalan poket kosong x best jugak

    ReplyDelete
  25. dah lama tak pergi melaka T__T
    *dulu dpt PLKN kat Melaka, best! (Y)

    eh. ramai kata coconut shake tu sedap. betul ke? tak pena rasa lg ni

    ReplyDelete
  26. dianaa : betul..sedap..arituh pergi sana..ramai orang..

    ReplyDelete
  27. Bestnye bercuti di melaka.. Nak juga air coconut shake :-)

    ReplyDelete
  28. PMDR : kalau nk jugak kene g melaka la..hehehe

    ReplyDelete
  29. Dah lama jugak tak pegi melaka ni... Pekena coconut shake klebang tu pun sodap jugak..

    ReplyDelete
  30. bestnya.. last time pergi pun shopping je. xd g tmpat lain :(

    ReplyDelete
  31. seronoknya , pernah dua kali je pergi melaka dlm hidup , tu pun ikut trip kelas, kesian :(

    ReplyDelete
  32. Shaiful Zaidi : day trip jer SZ! kalau 2 3 hari baru cuti2 mesia! kihkih~

    ReplyDelete
  33. Lady : xyh nk sedih2! nih pon kali kedua sy g sane!

    ReplyDelete
  34. aynna halim : yup! memang sedap! hehe..jomler terai!

    ReplyDelete
  35. lama siot xpergi melaka..coconut shake tu nmpak menarik lah..

    ReplyDelete
  36. Dya Bunga : kalau dah lm x pg..cpt2 ler pergi..boleh rase coconut shake klebang...

    ReplyDelete
  37. kan?? best lagu adele skyfall tu..

    nyway, boleh tahan cantik gak gambar2 yg diambil..n info yg diberikan pn bermanfaat utk dorg yg sukakn jrah... :)

    ReplyDelete
  38. den lahir melaka...kampung melaka....kalau gi....sesat....ahakz

    ReplyDelete
  39. family wife ai duk kat melaka... xtually, ai tak pernah gi macau gallery tu... kena pegi ni...

    coconut shake tu mengembalikan sejarah. ai kena beratur hampir 2 jam untuk dapatkan 4 gelas coconut shake take away... diusahakan juga sbb wife ai mengidam anak sulung...huhuhu

    ReplyDelete
  40. salam.

    owhh.. ada galeri Macau yeee..
    dah hampir 4 tahun menetap di melaka, tak tahu pun wujud benda tu..hoho..

    lain masa, try pula coconut shake Batu Berendam. ramai yang kata itu lagi masyuk dari pantai klebang...~~~~

    ReplyDelete
  41. last time pegi melaka time aku darjah 6. skrg dah 22. hahaha

    ReplyDelete
  42. Cik Tim : tq..bende yang best2 kene lah share..biar semua orang dapat rase..heheheh

    ReplyDelete
  43. Jebateja : aiyo...tapi melaka memang pening..LOL..

    ReplyDelete
  44. zUL : tapi berbaloi kan walaupon terpaksa tunggu lame..sebab sedap!

    ReplyDelete
  45. Cik mira : macau galeri nih still baru lagi..kalau rajin pergi lah..boleh tambah2 knowledge pasal macau!

    ReplyDelete
  46. Nafisya Ismail : tq visit my blog..senang2 datang la lagi..heheh

    ReplyDelete
  47. miranadia : apsal teruk sgt..haha...jom pergi cepat2..

    ReplyDelete
  48. dah macam promoter tourism melaka dah! hehe , sarah pernha pergi melaka, sekali jerr..tu pun sebab tugasan n pergi kat kg Chitty.. thanks sebab selalu kunjung blog Sararose.com..sorry jarang membals kunjungan disebabkan line internet yg kurang memuaskan

    ReplyDelete
  49. tengok ko kokunat shake gak.. dago terus. hahaha

    ReplyDelete
  50. Maisarah Azmi : hehe! thnx singgah blog nih jgk..kadang3 sy rase blog sy nih pon lambat load sebab berat..nak kene edit..buang ape2 yg patut..err? kampung chitty..pernah dengar tp xpernah g..

    ReplyDelete
  51. Azriff Aziz : kalu dago gak..keno g tera lah..

    ReplyDelete
  52. argh....dah lama tak pergi melaka....rasa rindu plaks hehehe!

    ReplyDelete
  53. Pcl ada plan nk ke Melaka cuti2 nih...dpt info skit kat blog nih..tq.

    ReplyDelete
  54. Melaka ni kalau pegi sehari tak cukup. banyak sangat tempat kena berjalan ye dak :)

    ReplyDelete
  55. PCL : thnx..at least entry nih memberi manfaat kat readers jugak..heheh..senang2 singgahler lagi..

    ReplyDelete
  56. Shedameor : yup..seriously satu hari mane cukup...

    ReplyDelete