Percutian di Pulau Kapas Terengganu

Percutian di Pulau Kapas Terengganu | Assalamualaikum. Untuk Edisi Travelog pada kali ini, aku ingin membawa korang semua menjelajah Pulau Kapas yang terletak kira kira 6 kilometer dari persisiran pantai Marang, Terengganu. Mengambil jurusan pengurusan pelancongan ketika belajar dahulu memberi peluang kepada aku dan kawan kawan menjejakkan kaki di Pulau Kapas untuk merasai sendiri pengalaman menyelam dan meneroka hidupan laut yang sangat awesome.


AIr yang jernih dan bersih menjadikan pulau kapas salah satu destinasi yang sesuai untuk aktiviti snorkelling. walaupon aku tidak tahu berenang, Peluang keemasan ini tidak boleh dilepaskan begitu sahaja. 


Semua orang menikmati aktiviti snorkelling termasuk aku tapi kesian juga pada diri sendiri sebab terpaksa berpaut pada tali bila nak snorkelling dengan reaksi muka yang tidak boleh digambarkan. Aku pernah buat buat pandai berenang tapi ibu jari kaki terkena duri landak laut pulak. Alhamdulillah tak ada apa apa. 


Masih mampu feeling feeling titanic seorang diri walaupon kaki mengalami sedikit kecederaan. Sebenarnya tengah kecewa masa nih, jeles tengok kawan kawan berenang bebas di lautan biru. Aku pulak terpaksa duduk atas bot sambil tengok mereka mereka semua kuak kupu kupu dalam laut mencari ikan duyung yang cantik macam Neelofa. eh! dan akhirnya kitorang jumpa ikan duyung itu. tapi tak sama pun macam Neelofa.

Comel jer kan.
Aktiviti snokerlling dilakukan sebanyak dua sesi, pagi dan petang. Tanning session pulak sepanjang hari. hehs. Apa yang boleh aku conclude, aktiviti ini sangat memenatkan tapi pada masa yang sama ianya menyeronokkan. Sebelum meninggalkan Pulau kapas, Kitorang bergambar secara berirama (Ramai ramai) untuk kenang kenangan.


kitorang stay di pulau kapas selama satu hari sahaja dan selepas itu meneruskan jelajah ke Masjid Kristal, pekena nasik kukus dan shopping keropok losong di terengganu. Aku harap entry ini cukup untuk meyakinkan korang bahasawanya Pulau kapas juga merupakan salah satu destinasi menarik yang boleh dikunjungi.
Percutian di Pulau Kapas Terengganu Percutian di Pulau Kapas Terengganu Reviewed by Luqman Zakaria on 9/21/2013 08:37:00 pm Rating: 5

72 comments:

  1. tapi mmg best la...teringin sgt nak g...tapi fmly tak suka g pulau...sob sob :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. family x suke..ala..sally plan lah pergi ngan kawan kawan.. :)

      Delete
  2. pergh! zizie yg asal ganu ni pun, xpernah sampai lagi tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biaselah tuh zizie..tempat sendiri..kite x excited sgt nak jelajah sbb tuh xpergi lg tuh..mungkinlah..hehe

      Delete
  3. cantiknya pemandangan, ada rezeki nak ke sini la... suka tgk airlaut tu...meriahnya zaza tgk dgn kawan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantekkan..meriah sbb ramai..pastuh kwn2 pulak..lglah syok..

      Delete
  4. bila pergi nie bro...?

    kalau bro taruk pasal penginapan, makanan dan bayaran lg syok..boleh bantu mana2 insan yang berhasrat utk bercuti disana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jgk tuh..tp semua tuh aku xhandle so..budak2 lain yg handle costing..insyaallah untuk travelog akan dtg aku share apa yang patut! tq

      Delete
  5. ingat lagi travel ke pulau perhentian.. rindunye.. ikan lalu dpn mata..
    pulau kapas tak pernah agi .hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe :) bestkan..pulau kapas pon ok gak..rasenye cost pon lg murah kot..tp xtaulah..xpernah pergi pulau perhentian.

      Delete
  6. Best nampaknya air dekat situ. Tak pernah sampai lagi pulau2 dekat malaysia ni kecuali pulau langkawi. Hehe

    ReplyDelete
  7. teringing sgt nak merantau kat dlm negeri...wuuuwuuu~~~

    ReplyDelete
  8. mesti bestkan, tengok gambar je pun dah best. mama belum lagi ke sana... hihi

    ReplyDelete
  9. x smpai lagi aku kat pulau kapas ni even aku duk kat terengganu..huhu
    cuti sek nati baru ade peluang nk p jln2.

    ReplyDelete
  10. seronoknya main air...dengan kawan2 yang sama sporting pulak tu..tak pernah akak jejak pulau kapas ni...tunggu anak2 besar sikit baru boleh join semula aktiviti macam ni...

    rindu pula masa bujang dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok akak..dengan kawan kawan sporting mmg syok..ada masa bolehlah akak pergi bercuti dengan family.

      Delete
  11. wah..memang best bercuti kat pulau..teringat masa holiday dengan kwn kat pulau manukan d SABAH...naik banana boats..HEEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan bercuti kat pulau..tp luqman xpernah sampai sabah..mesti lg best kan.

      Delete
  12. seronoknya, tak pergi ke pulau (kecuali pulau langkawi la-tu shopping je)..

    ReplyDelete
  13. wahhh arepppp...serius...best sgt tngok gambar2 ni...wah ada banana...???aduh...ape da nama banana tu...lupe r hahaha

    ReplyDelete
  14. Syoknyaaa. Mieya nie entah bila lah berpeluang untuk menjejakkan kaki ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah kalau ade rezeki nanti bolehlah Mieya pergi..dengan kwn2 ke..family ke..mesti seronok.

      Delete
  15. wah beznye
    jeles i tau
    nak gak merasa pengalaman mcm tu
    dulu yumida pernah naik banana boat byr rm10 sorg
    syok!

    ReplyDelete
  16. hi! nice entry btw :) and i think you take nice pictures as well :) hehe i baru start kembali blogging, hehe datanglah singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq :) dh singgah...bestnye melancong luar negara.

      Delete
    2. bestnye..xpenah lg berpeluang ke pulau2 nie..
      anyway semua gmbar sgt cntik dan awesome..;)

      Delete
    3. Insyaallah kalau ade rezeki nanti boleh la pergi Syahmi Suhana.

      Delete
  17. walauwehhh.. best nya. cantik la gmbar arep ambil.. :)

    ReplyDelete
  18. Bestnya. I love to travel. Come travel with us to Korea.

    ReplyDelete
  19. alaaa.. rindunye pulau...
    plan thn ni nak diving lg kat perhentian ke... tetibe pregnant...
    terpaksa tunggu lepas habis belajar pulak.. haiishh...
    ishk..jeles tgk pasir putih air biru... hehe

    ReplyDelete
  20. cantik tempatnya...x pernah sampai lg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantek..in sya allah kalau ade rezeki Dik Bee boleh lah pergi.hehe

      Delete
  21. Salam wbt, tengah blogwalking, tersinggah sini. Subhanallah, cantik snagat pemandang. Pernah ke sana mase kecik-kecik dulu. Semoga ada kesempatan ke pulau-pulau lagi..

    ReplyDelete
  22. nanie suke la gambar yg awk capture. jelas dan mmg cantek sgt sgt sgt.

    btw salam ukhuwah dr nanie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih NN.. luqman pon suke tgk gmbr yg cantek2.jd kenalah bg yang cantek2 jgk untuk semua org tgk..tp kadang2 tuh ade jgk gmbr yg kurang kualiti..hehe..salam ukhwah dari luqman jgk.

      Delete
  23. waaa.. cantiknya pemandangann.. hotel kat sana murah x luqman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik..ala TB. ini yang luqman kena mintak maaf nih..pasal hotel tuh luqman x surelah..sbb mase nih byr jer sekaligus semua2..xpasti harga die mcm mane.

      Delete
  24. Assalamualaikum.. best gila snorkelling! subhanallah cantik sungguh pantai..nak sangat pergi sini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantek..kalau ade rezeki danmase..nnti akak pergilah :)

      Delete

  25. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  26. Replies
    1. Planlah..tp HH pergi tahun depanlah..sekarang nih cuaca x mengizinkan rasenya.

      Delete