Blogger dan business card

Assalamualaikum.

Topik entry untuk kali adalah berkenaan dengan business card. Basically, aku tengah cari Printing services yang boleh buat exactly macam yang aku nak untuk kad yang aku nak print. Aku ada design few business cards tapi untuk dicetak cuma satu design jerlah. 

As a blogger, business card is needed. Kalau dulu rasanya tak relevant untuk blogger ada business card right tapi nowadays we need to have a business card untuk urusan urusan tertentu. If let say korang pergi event, mungkin korang akan terserempak dengan business owner yang tengah cari blogger untuk promote their business secara online, korang boleh bagi card. At least dorang tahu yang kita betul betul serious about doing business with them. Secara tak langsung business owner or whoever yang nak collaborate dengan kita akan lebih confident to pick us a partner. betul tak?

That is a very simple example kenapa kita sebagai blogger perlu ada business card. kalau nak dibincangkan rasanya tak cukup tangan nak tulis. Berbalik kepada tajuk kita, Aku nak kongsi contoh design yang aku nak print dekat entry ini tapi macam segan pulak sebab aku ini bukannya pandai sangat dalam bidang ini. 



Dalam banyak banyak design yang aku ada, aku pilih yang ini.Sangat sangat simple dan kalau nak diikutkan maybe ianya kurang menyerlah tapi aku rasa bila dah print nanti card ini akan nampak menarik sebabnya before aku start design, aku buat research dulu on the material yang aku nak. So that, aku boleh bayangkan macam mana rupa dia bila dah print nanti.


Dan yang ini pulak the second side of the card. See! aku dah cakap yang aku ini tak kreatif sangat dalam bidang ini. As long as informations yang perlu ada dalam business card aku ini complete rasanya oklah kot.haha. Background colour itu aku pick sama colour dengan tulisan Luqman Zakaria dan fonts yang aku guna pon ada 3 jenis jer. Tambah tambah sikit lepas tuh done!.


Sekarang ini aku nak share pasal material plak. Ada beberapa jenis pilihan tapi yang aku nak Matte Lamination dan UV Spot untuk both side.Once aku dah print nanti, business card aku akan nampak lebih kurang macam dalam gambar kat atas ini. UV Spot yang aku maksudkan tadi macam tulisan "Hidden" dalam gambar ini. Ok tak?

As i said, business card ini penting yer, Ianya macam business opportunity untuk kita as a blogger. Rasanya sampai sini sahajalah untuk entry kali ini. Seperti biasa, thank you for dropping by and happy blogging.
Blogger dan business card Blogger dan business card Reviewed by Luqman Zakaria on 11/27/2015 06:57:00 pm Rating: 5

No comments: